Niech jedzenie będzie Twoim lekarstwem – twierdził Hipokrates. W tym artykule postaram się
pokazać Tobie jaką żywność wykorzystać w celu powrotu witalności w Twoim ciele.
Aby móc skorzystać z tej publikacji powinieneś znać swój typ ciała (test w
artykule A1, warto też zapoznać się z
artykułem A2). Ludzkość przez tysiące
lat zauważyła, że jedne produkty dla jednej osoby mogą być zbawieniem, a u
innej powodować różne dolegliwości. Na podstawie tych obserwacji oraz żywiołów
zawartych w poszczególnych smakach ustalono, które produkty pobudzają daną
doszę, a które ją obniżają. Dzięki tym spostrzeżeniom możemy stworzyć własną,
indywidualną, naturalną dietę, która będzie wprowadzać harmonię i zdrowie w
naszym ciele. Poznajmy więc produkty odpowiednie dla danej doszy, pamiętając jednak że najlepsza dieta to dieta serca. Ale abyśmy kierowali się sercem podczas wyboru produktów żywnościowych ważne jest, aby nasz instynkt nie został zakłócony/zatracony, co jednak zdarzyło się większości z nas. Więc może na początek warto skorzystać z poniższych podpowiedzi...
Jednak zanim rozpoczniemy musimy
uzmysłowić sobie, że aby jedzenie było lekarstwem musi być świeże, organiczne i
moim zdaniem w znacznej części pochodzenia roślinnego. Jedzenie pochodzące z
supermarketu w większości jest trucizną dla naszych organizmów. Nawet jedząc
warzywa z takiego sklepu narażamy się na aplikację szkodliwych substancji
takich jak pestycydy, herbicydy, konserwanty czy szkodliwe promieniowanie.
Jednocześnie mimo ładnego wyglądu takie warzywa mają zdecydowanie mniej wartości
odżywczych niż te uprawiane metodami tradycyjnymi. Dlatego już na wstępnie
umówmy się, że aby jedzenie było Twoim sojusznikiem musi być przede wszystkim
świeże oraz ekologiczne i ja tylko o takim piszę. O żywności ekologicznej
napisałem odpowiedni artykuł, także z poradami jak kupować aby nie zbankrutować.
Większość z nas jest typem mieszanym i
nawet zastanawiałem się nad opracowaniem diet dla poszczególnych typów mających
w sobie więcej niż jedną dosze. Stwierdziłem jednak, że mógłbym wykonać zbyt wiele
błędów (choć jeśli będzie taka potrzeba proszę daj mi znać). Dlatego aby móc skorzystać
z poniższych informacji obserwuj swoje ciało i dopasowuj dietę do aktualnej
sytuacji. Czyli jeśli masz nasilone objawy np. dla doszy Vata, to staraj się
zrównoważyć je dietą przewidzianą dla danej doszy (np. gazy, wzdęcia,
przesuszona skóra, zaparcia itd.). Natomiast kiedy zaczyna przeważać bioenergia
Pitta, to wykorzystaj pokarm przeznaczony dla Pitty aby docelowo pacyfikować tą
dosze (np. uczucie gorąca, wysypki skórne, zbytnie pocenie itd.). Podobnie
robimy z Kapha (czyli np. kiedy mamy tłustą skórę, nadmierną produkcję śluzu
itd. stosujemy dietę dla Kaphy). Poza tym poszczególne dosze nasilają się w
poszczególnych porach roku i także w ten sposób możesz wykorzystywać
odpowiednie produkty dla redukcji danej doszy. I tak osoby mające w sobie dużo
energii Vata wzmożone objawy z tym związane mają w okresie jesienno-zimowym i w
tym czasie przede wszystkim powinny wybierać produkty z przeznaczenie dla Vaty.
Natomiast latem nasila się bioenergia Pitty, więc osoby mającą dużo tej doszy w
sobie w tym czasie niech wybierają produkty przeznaczone dla tej doszy. Kapha
nasila się w przyrodzie zimą i wiosną (ale też może przeważyć jesienią) więc w
tym czasie mając dużo Kaphy w sobie warto korzystać z pokarmów przeznaczonej
dla niej. Z czasem wraz z oczyszczeniem organizmu (choć nawet wykorzystując
zabiegi z artykułów z serii O może to zająć wiele lat) w Twoim ciele pojawią
się naturalne instynkty i poniższa tabelka stanie się zbędna. Gdybyśmy od urodzenia
mogli sami wybierać spośród zdrowych produktów, to sami ustawilibyśmy sobie
dietę najlepszą dla nas. Niestety przez dzisiejszą żywność oraz brak naszej
wiedzy rzadko możemy spotkać osoby wybierające instynktownie odpowiedni pokarm
dla siebie. Powstaje pytanie czy musimy trzymać się sztywno listy? Nie, ale
warto to zrobić na początku aby poznać swoje ciało i z czasem samemu zobaczyć,
które produkty są dla nas dobre.
Ajurweda kładzie nacisk na dietę
wegetariańską jako najlepszą dla nas i to nie tylko ze względów zdrowotnych,
ale także duchowych. Było to znane ludzkości od tysięcy lat, a dziś badania
tylko potwierdzają, że diety roślinne są zdrowsze i zapobiegają wielu chorobom. Dlatego ja wymienię tylko produkty
pochodzenia roślinnego. Jedząc mięso, ryby staraj się ograniczać jego
konsumpcję i wybieraj tylko produkty dobrej jakości. Pamiętać jednak należy, że nie każdy może od razu zostać wegetarianinem, ale o tym napiszę osobną publikację.
Produkty z grupy najlepsze dla Ciebie możesz jeść codzienne, z grupy w niewielkich ilościach - raz, dwa razy w
tygodniu, a unikaj – raz, dwa razy w
miesiącu.
Dieta regulująca bioenergię Vata
Ogólne zalecenia:
·
Przeważać powinny potrawy ciepłe
·
Smaki korzystne to słodki, kwaśny, słony
·
Dodajemy do potraw dobre tłuszcze
·
Najbardziej ze wszystkich potrzebuje pożywnego śniadania (np. owsianka na
wodzie z dodatkiem miodu i nasion)
·
Produkty zbożowe (ryż, makarony) powinny być jedzone z dużą ilością warzyw
·
Warzywa powinny być przede wszystkim gotowane
·
Warzywa z rodzin kapustnych i strączkowe powodują u Vaty gazy i wzdęcia
·
Pokarmy powinny być ciepłe, wilgotne, ciężkie, nawilżające i odżywcze, ale
zarazem proste
·
Jeśli masz alergie pokarmową to spróbuj wykluczyć z diety nabiał, warzywa
psiankowate i orzechy ziemne. Alergia powinna ustąpić
·
Imbir, kardamon, cynamon poprawiają słabą siłę trawienia Vaty
Produkty równoważące dosze Vata
|
|
Warzywa
|
|
Najlepsze
|
buraki, marchew,
ziemniaki (słodkie), dynia, cukinia, por (gotowany), karczochy, szparagi,
seler, pietruszka, zielona fasola, rzepa, rzodkiewka (gotowana), ogórek,
oliwki
|
W niewielkich ilościach
|
brokuły, kukurydza, cebula,
topinambur, sałaty, pasternak, szpinak, szczypiorek, okra
|
Unikaj
|
brukselka, bakłażan,
kalafior, sałata endywia, boćwina, kapusta (w tym kiszona), kalarepa, surowa
cebula, groszek, pomidory, kiełki, grzyby,
|
Komentarz: Szczególnie uważaj na
produkty z grupy unikaj, a kiedy je
jesz obserwuj swoje ciało i sam wyeliminuj szkodzące Ci Warzywa. Jednak nawet
te z tej grupy możesz jeść dobrze je gotując, polewając olejem tłoczonym na
zimno (już na talerzu) i dodając odpowiednie przyprawy. Dla Ciebie szczególnie
jesienią i zimą lepsze są warzywa gotowane. Wiem, że pomidor znajdujący się w
grupie unikaj mógł Cię zasmucić –
całe szczęście, że w Polsce sezon na pomidory jest krótki i jedzone w tym
okresie nie powinny Ci zaszkodzić.
|
|
Warzywa strączkowe
|
|
Najlepsze
|
fasola mung, fasola
Adugi, soczewica czerwona i różowa
|
W niewielkich ilościach
|
ciecierzyca czarna, soczewica
zielona, groszek zielony, cieciorka
|
Unikaj
|
soczewica brązowa,
inne fasole
|
Komentarz: Ogólnie warzywa strączkowe
nie są dobre dla Vaty. Powodują produkcję gazów, ale mają wiele
wartości odżywczych. W celu pacyfikacji warzyw strączkowych skorzystaj z
naszej 10 zasady żywieniowej, czyli namaczaj na noc i gotuj w nowej wodzie
bez przykrywki (więcej czytaj w artykule tematycznym).
|
|
Owoce
|
|
Najlepsze
|
jagody, wiśnie, truskawki,
brzoskwinie, rabarbar, morele, cytryny, pomarańcze, awokado, banan, mango,
papaja, daktyle, figi, grejpfrut, winogrona, ananas, mandarynki, kokos
|
W niewielkich ilościach
|
jabłka, śliwki, gruszki,
pigwa, żurawina, granat, suszone owoce,
|
Unikaj
|
melony, arbuz,
persymony
|
Komentarz: Suszone warzywa możesz
jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Jabłka będą
dla Ciebie lepsze w postaci gotowanej. Owoce jemy na pusty żołądek.
|
|
Zboża
|
|
Najlepsze
|
ryż basmati, ryż brązowy
i pełnoziarnisty, kasza jaglana, nasiona Chia, owies (tylko gotowany),
semolina
|
W niewielkich ilościach
|
jęczmień, amarantus, quinoa,
makaron pełnoziarnisty, mąka ryżowa i pełnoziarnista, bulgur, kuskus, orkisz
|
Unikaj
|
granola, kukurydza,
żyto, jęczmień, proso, gryka,
|
Komentarz: Jedząc zboża dodawaj dużo
warzyw. Gotuj je w wodzie (proporcja 1:2) z dodatkiem soli himalajskiej,
kawałka imbiru i kropelką tłuszczu
|
|
Pestki, orzechy
|
|
Najlepsze
|
sezam, migdały,
orzechy nerkowca, brazylijskie, pinii, pistacjowe, włoskie, pestki dyni,
nasiona słonecznika
|
Unikaj
|
orzeszki ziemne
|
Komentarz: Orzechy warto namaczać na
noc (zwiększa to ich przyswajalność). Typ Vata może je także podgrzać na
oleju. Dodatkowo migdały obieramy ze skórki. Trzeba zachować umiar w jedzeniu
wszystkich orzechów, ale ogólnie dla Vaty są dobrym produktem.
|
|
Tłuszcze
|
|
Najlepsze
|
olej sezamowy,
migdałowy, lniany, słonecznikowy
|
W niewielkich ilościach
|
olej kokosowy, oliwa z
oliwek, awokado, niesolone masło, a najlepiej klarowane (ghee)
|
Unikaj
|
olej rzepakowy,
kukurydziany, sojowy, wszystkie oleje rafinowane
|
Komentarz: używaj tylko olei
tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na
talerzu (tylko olej kokosowy lub masło (w tym szczególnie klarowane) możesz
użyć do smażenia). Dla Vaty oleje w posiłku są wręcz koniecznością. Nawilżają
i pozwalają lepiej przyswajać pokarmy i witaminy.
|
|
Przyprawy
|
|
Najlepsze
|
kminek (w tym kmin rzymski), imbir, pieprz,
bazylia, liść laurowy, kolendra, oregano, koper, koper włoski, rozmaryn,
tymianek, estragon, goździki, kardamon, majeranek, gałka muszkatołowo,
papryka słodka, gorczyca, mięta, anyż, cząber, wanilia, lukrecja, sól
kamienna (szczególnie himalajska),
|
W niewielkich ilościach
|
nasiona kolendry, pieprz
cayenne, kozieradka, kurkuma, curry, czosnek surowy, chrzan, szafran
|
Komentarz: Z przyprawami ogólna
zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej
potrawy pozostał. Pieprz cayenne nie jest idealny dla Vaty, ale
stosowany w niewielkich ilościach może wspaniale ją rozgrzać i pobudzić
trawienie. Sól używamy tylko w trakcie gotowania, nie posypujemy
gotowych dań na talerzu.
|
|
Słodziki
|
|
Najlepsze
|
surowy miód, syrop
daktylowy, cukier brzozowy (ksylitol), cukier palmowy, nierafinowany cukier
trzcinowy,
|
Unikaj
|
biały cukier,
nienaturalne słodziki, syrop klonowy, melasa, słód jęczmienny
|
Komentarz: Miodu nigdy nie
gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, więc do
ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj dopiero po zdjęciu z ognia (nawet
chwilę poczekaj). Pamiętaj, że cukry są odpowiedzialne za fermentację więc
jeśli masz z tym problemy (np. przerost drożdżaków candida) najlepiej
ograniczyć wszystkie substancje słodzące.
|
Dieta regulująca bioenergię Pitta
Ogólne zalecenia:
·
Pokarmy ciepłe, ale też mogą być chłodniejsze
·
Smaki korzystne to słodki, gorzki i cierpki
·
Mniejsza ilość tłuszczu niż u Vaty (najlepiej olej kokosowy, masło
klarowane)
· Mocne siły trawienia nie
potrzebują wspomagaczy, ale trzeba uważać na pokusę przejadania się
·
Pitta powinna uważać na jedzenie pikantne, kwaśne, słone, smażone
·
Pitta może pozwolić sobie na jedzenie więcej surowych warzyw czy roślin
strączkowych
· Ten typ ze wszystkich najbardziej odczuwa negatywne skutki jedzenia mięsa
czy picia alkoholu. Szczerze mówiąc właśnie jedzenie mięsa przez ten typ
obarcza go czasem agresywną postawą
·
Najlepszy napój to czysta woda, ewentualnie z dodatkiem mięty (mięta ma
działanie wychładzające)
·
Typ Pitta ze względu na swoje duże możliwości trawienne szczególnie powinien
uważać na produkty chemiczne. Wszystkie pestycydy czy inne chemikalia dodawane
do żywności zostaną wchłonięte do krwiobiegu i dalej do tkanek.
Produkty równoważące dosze Pitta
|
|
Warzywa
|
|
Najlepsze
|
brokuły, kalafior,
seler, kapusta, sałata, szparagi, brukselka, ogórek, dynia, papryka, endywia,
fasolka szparagowa, karczochy, cykoria, cukinia, rukiew wodna, topinambur,
okra, kiełki, groch łuskany
|
W niewielkich ilościach
|
kalarepa, marchew,
kukurydza, pietruszka, pomidory, rzepa, szpinak, pory, pędy bambusa,
ziemniaki
|
Unikaj
|
papryka chilli,
cebula, buraki, boćwina, rzodkiewka, bakłażan, chrzan, czosnek
|
Komentarz: Szczególnie uważaj na
produkty z grupy unikaj, a kiedy je
jesz obserwuj swoje ciało i sam wyeliminuj szkodzące Ci Warzywa. Jednak nawet
te z tej grupy możesz jeść dobrze je gotując i dodając odpowiednie przyprawy.
Dla Ciebie szczególnie latem lepsze są warzywa surowe. Natomiast marchewkę,
cebulę, czosnek, czy por jedz w postaci gotowanej.
|
|
Warzywa strączkowe
|
|
Najlepsze
|
wszystkie fasole,
ciecierzyca, łuskany groch i inne
|
Unikaj
|
wszystkie rodzaje
soczewicy (szczególnie żółta, czerwona i brązowa)
|
Komentarz: Pitta najlepiej ze
wszystkich typów radzi sobie z warzywami strączkowymi. Mimo wszystko warzywa
strączkowe jedz najwyżej dwa razy w tygodniu i pamiętaj o odpowiednim ich przygotowaniu.
W tym celu skorzystaj z naszej 10 zasady żywieniowej, czyli namaczaj je na
noc i gotuj w nowej wodzie bez przykrywki (więcej czytaj w artykule
tematycznym).
|
|
Owoce
|
|
Najlepsze
|
jabłka, gruszka,
słodka śliwka, daktyle, winogrona, pomarańcze, ananas, arbuz, mango, melony,
kokos, guawa, mandarynka, rodzynki
|
W niewielkich ilościach
|
awokado, jagody, kiwi,
truskawki, pigwa, limonki, cytryny
|
Unikaj
|
grapefruit, wiśnie, brzoskwinie,
morele, rabarbar, persymony, banany
|
Komentarz: Suszone warzywa możesz
jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Typ Pitta
powinien unikać wszystkich kwaśnych produktów. Dlatego też np. śliwki,
truskawki, pomarańcze jeśli są słodkie są dla nich dobre, ale jeśli są kwaśne
to ten typ nie powinien ich jeść. Owoce jemy dojrzałe i na pusty
żołądek.
|
|
Zboża
|
|
Najlepsze
|
ryż basmati, owies,
makaron pełnoziarnisty, nasiona Chia,
pszenica, jęczmień
|
W niewielkich ilościach
|
proso, kuskus, bulgur,
brązowy ryż, quinoa, granola, orkisz
|
Unikaj
|
gryka, kukurydza,
żyto, amarantus
|
Komentarz: Jedząc zboża dodawaj dużo
warzyw. Pszenica musi być pełnoziarnista i ekologiczna. Takiej z półki z
supermarketu po jej modyfikacja nie można nazwać jedzeniem. Orkisz
wydaje się być najbardziej odżywczy z polskich zbóż.
|
|
Pestki, orzechy
|
|
Najlepsze
|
migdały, pestki dyni,
nasiona słonecznika, kasztany wodne
|
Unikaj
|
orzechy włoskie,
brazylijskie, ziemne, pinni, laskowe, pecan, nerkowce, pistacje i inne
|
Komentarz: Orzechy warto namaczać na
noc (zwiększa to ich przyswajalność). Dodatkowo migdały obieramy ze skórki. Pitta
powinna zachować umiar w jedzeniu wszystkich orzechów.
|
|
Tłuszcze
|
|
Najlepsze
|
olej kokosowy,
słonecznikowy, masło klarowane (glee), olej lniany
|
W niewielkich ilościach
|
oliwa z oliwek, olej z
awokado,
|
Unikaj
|
olej migdałowy,
kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, gorczycowy,
|
Komentarz: używaj tylko olei
tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na
talerzu (tylko olej kokosowy lub masło możesz użyć do smażenia). Oleje
używaj, ale w umiarkowanych ilościach (mają działanie rozgrzewające).
|
|
Przyprawy
|
|
Najlepsze
|
pietruszka, świeża
kolendra, wiórki kokosowe, liście curry, mięta, kurkuma, koper włoski, liście
kopru, szafran, długi pieprz
|
W niewielkich ilościach
|
bazylia, gorczyca,
gałka muszkatołowa, wanilia, goździki, cynamon, czarny pieprz, anyż, liście
laurowe, kminek, czosnek, sól himalajska
|
Komentarz: Z przyprawami ogólna
zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej
potrawy pozostał. Typ Pitta powinien uważać przede wszystkim na przyprawy
rozgrzewające i pikantne (pierz cayenne, imbir itp.).
|
|
Słodziki
|
|
Najlepsze
|
Syrop klonowy, cukier
brzozowy (ksylitol), syrop daktylowy, słód jęczmienny
|
Unikaj
|
Melasy, nierafinowanych
cukrów (białego i brązowego), syropu z ryżu, cukry z trzciny cukrowej, duże
ilości miodu
|
Komentarz: Miód ma właściwości
rozgrzewające więc nie spożywaj go więcej niż dwie łyżeczki dziennie.
Miodu nigdy nie gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci
swoje właściwości, więc do ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj go dopiero
po zdjęciu z ognia (nawet chwilę poczekaj). Pamiętaj, że cukry są
odpowiedzialne za fermentację, więc jeśli masz z tym problemy (np. przerost
drożdżaków candida) najlepiej ograniczyć wszystkie substancje słodzące
|
Dieta regulująca bioenergię Kapha
Ogólne zalecenia:
·
Pokarmy ciepłe, ale przede wszystkim lekkie
·
Smaki korzystne to ostry, gorzki i cierpki
·
Mniejsza ilość tłuszczu, pokarmy wysuszające i rozgrzewające
·
Powolne trawienie potrzebuje pikantniejszego wsparcia
· Kapha latem może jeść dużo owoców i surowych warzyw, zimą natomiast więcej
gotowanych warzyw
·
Kapha może pozwolić sobie na jedzenie więcej surowych warzyw czy roślin
strączkowych
· Kapha powinna uważać na słone, słodkie czy smażone pokarmy, a najlepiej w
ogóle wykluczyć je z diety
·
Kapha najbardziej ze wszystkich odczuwa negatywne skutki wieczornego
podjadania. Ostatni posiłek powinna zjeść do godziny 18:00
· Śniadanie powinno być lekkie lub nawet można je pominąć. Dobrym pomysłem
jest zjedzenie jakiegoś owocu czy wypicie świeżo wyciśniętego soku
·
Nabiał jest szczególnie niekorzystny
dla Kaphy (zresztą poza masłem to dla każdego z nas)
Produkty równoważące dosze Kapha
|
|
Warzywa
|
|
Najlepsze
|
marchew, kalafior,
kapusta, brokuł, brukselka, seler, por, szparagi, papryka, buraki, kukurydza,
sałaty, endywia, groszek, pietruszka, czosnek, cebula, rzodkiewka, ziemniaki,
kiełki, topinambur, szpinak, rukiew wodna, jarmuż, zielona fasola, rzepa
|
W niewielkich ilościach
|
dynia, cukinia,
karczoch, pasternak, plantaty, bakłażan
|
Unikaj
|
ogórek, pomidory
|
Komentarz: Dla Ciebie szczególnie
jesienią i zimą lepsze są warzywa gotowane. Zamiast gotować możesz piec
warzywa w piekarniku lub grillować. Możesz dodać więcej przypraw pikantnych
typu pieprz cayenne. Jeśli potrzebujesz polewaj warzywa olejem tłoczonym na
zimno, ale już na talerzu. Wiem, że pomidor znajdujący się w grupie unikaj mógł Cię zasmucić – całe
szczęście, że w Polsce sezon na pomidory jest krótki i jedzone w tym okresie nie
powinny Ci zaszkodzić.
|
|
Warzywa strączkowe
|
|
Najlepsze
|
soczewica, groch
łuskany, fasole (wszystkie rodzaje poza tymi poniżej)
|
W niewielkich ilościach
|
fasola czarna, biała,
fasola Mung
|
Unikaj
|
ciecierzyca, fasola
nerkowa, soczewica brązowa
|
Komentarz: Poza cieciorką, która ma
działanie wysuszające warzywa strączkowe są dobre dla Kaphy. W celu
„pacyfikacji” warzyw strączkowych skorzystaj z naszej 10 zasady żywieniowej,
czyli namaczaj na noc i gotuj w nowej wodzie bez przykrywki (więcej czytaj w
artykule tematycznym).
|
|
Owoce
|
|
Najlepsze
|
jabłka (szczególnie
kwaśne), gruszka, jagody, brzoskwinie, wiśnie, morele, żurawina, suszone
owoce (w tym śliwki, rodzynki, figi), granat, persymony, pigwa
|
W niewielkich ilościach
|
truskawki, mango,
kiwi, grapefruit, papaja, pomarańcza, mandarynka, cytryny, lemonki,
winogrona,
|
Unikaj
|
banany, ananas, arbuz,
melony, figi, daktyle, awokada, rabarbar, kokos
|
Komentarz: Suszone warzywa możesz
jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Owoce jemy na
pusty żołądek.
|
|
Zboża
|
|
Najlepsze
|
kasza jaglana,
jęczmień, żyto, kukurydza, orkisz, ryż basmati
|
W niewielkich ilościach
|
kuskus, amarantus,
nasiona Chia, płatki żytnie, jęczmienne, owsiane, quinoa, makaron
pełnoziarnisty
|
Unikaj
|
pszenica w każdej
postaci, brązowy ryż, mąka ryżowa, owies
|
Komentarz: Staraj się jeść zboża tyko
w posiłku spożywanym w środku dnia, czyli unikaj ich na śniadanie czy kolację.
Jedząc zboża dodawaj dużo warzyw.
|
|
Pestki, orzechy
|
|
Najlepsze
|
pestki dyni, nasiona
słonecznika
|
Unikaj
|
sezam, migdały,
orzechy kokosowe, wszystkie inne
|
Komentarz: Orzechy nie są
najlepszym pokarmem dla Kaphy więc traktuj je jako rzadki dodatek. Możesz
zjeść 5 migdałów dziennie, najlepiej wcześniej namoczone i obrane ze skórki.
|
|
Tłuszcze
|
|
Najlepsze
|
olej gorczycowy, migdałowy,
olej słonecznikowy, olej lniany
|
W niewielkich ilościach
|
olej kokosowy, masło
klarowane (glee)
|
Unikaj
|
oliwa z oliwek, olej
sezamowy, olej z awokado
|
Komentarz: używaj tylko olei
tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na
talerzu (tylko olej kokosowy lub masło klarowane możesz użyć do smażenia). Jednak
jakikolwiek tłuszcz dodawaj w niewielkich ilościach.
|
|
Przyprawy
|
|
Najlepsze
|
kminek (w tym kmin rzymski),
imbir, pieprz, bazylia, liść laurowy, kolendra, oregano, koper, koper włoski,
rozmaryn, tymianek, estragon, goździki, kardamon, majeranek, gałka
muszkatołowa, papryka słodka, gorczyca, mięta, anyż, cząber, wanilia,
lukrecja, nasiona kolendry, pieprz cayenne, kozieradka, kurkuma, curry,
czosnek surowy, chrzan, szafran i inne
|
Unikaj
|
ocet, sos sojowy
|
Komentarz: Z przyprawami ogólna
zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej
potrawy pozostał. Pieprz cayenne, imbir jest dobry dla Kaphy, pobudza
trawienie i metabolizm.
|
|
Słodziki
|
|
Najlepsze
|
surowy miód, cukier
brzozowy (ksylitol)
|
W niewielkich ilościach
|
syrop klonowy, syrop z
ryżu, syrop daktylowy, słód jęczmienny
|
Unikaj
|
cukier trzcinowy,
melasa, cukier palmowy, cukier biały, fruktoza
|
Komentarz: Miodu nigdy nie
gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, więc do
ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj dopiero po zdjęciu z ognia (nawet
chwilę poczekaj). Jakiekolwiek słodziki spożywaj oszczędnie.
|
Ufam, że powyższa lista ułatwić Ci
komponowanie własnych posiłków. Poza pokazaniem Ci jakie produkty powinieneś
spożywać chciałem zademonstrować różnorodność diety roślinnej, o której czasem
zapominamy. Nie wymieniłem
wszystkich roślin dostępnych dla nas, ale sam widzisz jak wielki mamy wybór. Dla niektórych
typów mieszanych trudno jest skomponować idealną dietę. Ja w powyższych
tabelkach podałem produkty wpływające na obniżenie lub pobudzenie danej doszy.
Dziś wszystko może wydać się dość skomplikowane, ale jeśli przestudiujesz
jeszcze raz poprzednie artykuły z serii A
i będziesz czytał kolejne, to z czasem wszystko powinno stać się zrozumiałe. Jednak
jeśli nie będziesz mógł sobie poradzić
z ułożeniem diety dla Twojej indywidualnej konstytucji proszę nie przejmuj się tym zbytnio. Naprawdę kiedy zaczynamy być coraz bardziej świadomi jakoś magicznie dzieje się tak, że z czasem coraz więcej produktów wybieramy dobrze. Jedząc w większości żywność przewidzianą dla
naszego typu ciała szybko je zharmonizujemy, co w połączeniu z oczyszczaniem
zarówno organizmu jak i umysłu szybko da pozytywne efekty. Warto też pamiętać,
że jedzenie zbyt kwaśne, zbyt słone, genetycznie modyfikowane, smażone w
głębokim tłuszczu, twarde (np. sery), resztki pokarmowe, mocno przetworzone czy
ciężkostrawne jest zabójcze dla każdego typu ciała, więc tego typu produktów miej
jak najmniej na swoim talerzu. Życzę miłej zabawy z roślinami…
dla drugiego może być trucizną
w tabelce dla Vata w dziale zboża zalecana jest kasza jaglana (jako najlepsza) ale w produktach które trzeba unikać znajduje się proso...nie bardzo wiem jak to interpretować, czy można to wyjaśnić?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńKasza jaglana jeśli się ją dobrze ugotuje (kiedyś napiszę o niej artykuł i wtedy wyjaśnię jak się z nią obchodzić) jest bardzo lekkostrawna i na naszych ziemiach było to kiedyś podstawowe jedzenie (taki polski ryż). A więc jak najbardziej dla ludzi o konstytucji Vata się ona nadaje i właściwie dla większości Polaków. Proso z kolei ma łuskę, która jest dość trudno-strawna. Dlatego nie za bardzo się nadaje dla tego typu ciała (choć w mojej ocenie dla większości z nas:))
Pozdrawiam,
Marian
witam, a jak z nabiałem dla vata? i czy moglby Pan polecic cos co wata moze zjesc bedac w pracy?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńDla Vaty nabiał zazwyczaj jest mniej korzystny, ponieważ jest zbyt wychładzający. Zdecydowanie lepiej zabrać ze sobą ciepłą, np kasze jaglaną, płatki owsiane itd, jako jakie kaszotto, risotto. Pakujemy je do dobrego termosu na żywność i zjadamy jeszcze ciepłe w przyjemnej i spokojnej atmosferze w przerwie w pracy:)
Pozdrawiam,
Marian
Witam, czyt vata może pic wyciskane soki ,smothie itp? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńNie znam Cię więc ciężko mi jednoznacznie powiedzieć jak jest w Twoim konkretnym przypadku. Ale raczej bardziej wskazane będą ciepłe kompoty. Gdybym raz na jakiś czas wybrał jednak sok, to dodałbym do niego gorące wody w proporcji 1 do 1. Może też plasterek imbiru bym razem z nim wycisnął...
Pozdrawiam,
Marian
Witam ,czy vata może też samzyzc na oliwie z oliwek?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńVata jak najbardziej może sobie pozwolić także na smażone jedzenie. Zamiast oliwy z oliwek do smażenia polecam olej kokosowy, masło klarowane lub smalec. Osobiście wybieram olej kokosowy, czasem masło klarowane (czyli masło Ghee według Ajurwedy)
Pozdrawiam,
Marian
Witam, przeczytalem prawie caly Twoj blog , ale czytam tez inne i w ziwazku z tym mam pytanie...
OdpowiedzUsuńCo Pan sadzi o diecie Paleo? wydaje mi sie ze to ma sens ,mimo ze strasznie demonizuja zoboza ,ale licze ze Pan rozjasni troche sprawe, a moze jakis nowy artykul na temat zboż? :)
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
UsuńMyślę sobie, że dieta paleo na jakiś czas może przynieść w niektórych sytuacjach bardzo dobre efekty. Ja jednak znając diagnostykę i wiedząc jak różne mamy ciała wiem, że nie ma czegoś takiego jak dieta dla wszystkich. Każdy z nas jest inny więc potrzebuje czegoś innego. Jednak gdybyśmy chcieli się wzorować na ludziach długowiecznych z tak zwanych niebieski stref, czyli z miejsc gdzie ludzie żyją długo i w wyjątkowym zdrowiu, to raczej rzadko zaobserwujemy u nich mięso. U nich produkty zwierzęce to zazwyczaj około 5 procent całej diety i ja bym się tego trzymał. Prawie wszędzie jedzą zboża. Czyżby cały świat się pomylił - przecież zboża jedzą wszędzie?;) Także moi "pacjenci" na diecie opartej na zbożach odnoszą bardzo dobre rezultaty. A więc nie ma czegoś takiego jak jedna prawda. Fakt jest, że obecnie bardzo często źle obrabiamy zboża, np nie namaczając ich wcześniej przed gotowaniem (niektórzy nawet ich nie gotują tylko zalewaj wrzątkiem). To sprawia, że zboża mogą stać się szkodliwe. Oczywiście kiedyś napiszę artykuł o zbożach, już dawno powinien powstać ale ostatnio naprawdę nie mam nawet chwili usiąść i coś napisać, no ale może kiedyś przyjdzie na to czas...
Pozdrawiam,
Marian
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńPanie Marianie a jaka dieta jest najlepsza dla Vata-Pitta, przy zaburzonej Vacie? Mam problem z kośćmi (strzelanie, ogólnie słabe kości) i płucami. Jestem dopiero na początku drogi ogarniania tematu dosz i trochę się w tym gubię.. Czy w związku z tym, mogłabym prosić Pana o pomoc tj. o podanie np. kilku dań, aby zredukować Vatę? Nie bardzo wiem jak ją ujarzmić, będąc jednocześnie typem Pitta, w przeważającej części. Byłabym bardzo dzięczna:).
Pozdrawiam serdecznie:)
Ola
Witam serdecznie,
UsuńDokładnie nie jestem w stanie Ci opisać, ponieważ nie znam Twojego ciała. Dzisiaj w swoim gabinecie diagnozuje bardzie szczegółowo za pomocą Medycyny Chińskiej. Ale myślę, że dla Ciebie odpowiednia będzie po prostu dieta dla Vaty, czyli jak najwięcej gotowanych produktów, trochę mięsa (polecam wołowinę), a mało owoców. W ogóle brak na jakiś czas surowych produktów. Czyli trzy razy obiad;) a na kolację zupę... Poza tym może jakieś zioła trawienne takiej jak koper włoski, krwawnik, mięta pieprzowa, piołun itp...
Pozdrawiam,
Marian
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy blog, Panie Marianie :-) W ww artykule znalazłem - zapewne pozorną - sprzeczność. Otóż w sekcji Vata-Owoce pisze Pan, aby unikać arbuza i melona, z kolei w sekcji Pitta-Owoce arbuz i melon okazują się pożądane. Mój wynik testu to 16-13-6 (V-P-K), czyli Vata-Pitta. Jak więc należy dostosować diety wobec podobnych sprzeczności?
Pozdrawiam
Damian
Witam serdecznie,
UsuńNie widzę tutaj sprzeczności;). Vata ma z reguły więcej zimna w sobie, słabsze trawienie więc powinna unikać owoców surowych w większej ilości, w tym szczególnie tak zimnych termicznie jak arbuz czy melon. Z kolei pitta często ma dobre trawienie i jest "przegrzana". Stąd może jeść ogólnie więcej surowego, w tym także owoce tak zimne jak arbuz, szczególnie latem. Nie znam Cię, więc ciężko mi powiedzieć jak dokładnie masz się odżywiać. Ale wydaje mi się sądząc tylko po Twoim wyniku, że raczej powinieneś jeść więcej gotowanych produktów, a z owoców tylko nasze krajowe.
Pozdrawiam,
Marian