A3 Dieta odpowiednia dla typów ciała

Niech jedzenie będzie Twoim lekarstwem – twierdził Hipokrates. W tym artykule postaram się pokazać Tobie jaką żywność wykorzystać w celu powrotu witalności w Twoim ciele. Aby móc skorzystać z tej publikacji powinieneś znać swój typ ciała (test w artykule A1, warto też zapoznać się z artykułem A2). Ludzkość przez tysiące lat zauważyła, że jedne produkty dla jednej osoby mogą być zbawieniem, a u innej powodować różne dolegliwości. Na podstawie tych obserwacji oraz żywiołów zawartych w poszczególnych smakach ustalono, które produkty pobudzają daną doszę, a które ją obniżają. Dzięki tym spostrzeżeniom możemy stworzyć własną, indywidualną, naturalną dietę, która będzie wprowadzać harmonię i zdrowie w naszym ciele. Poznajmy więc produkty odpowiednie dla danej doszy, pamiętając jednak że najlepsza dieta to dieta serca. Ale abyśmy kierowali się sercem podczas wyboru produktów żywnościowych ważne jest, aby nasz instynkt nie został zakłócony/zatracony, co jednak zdarzyło się większości z nas. Więc może na początek warto skorzystać z poniższych podpowiedzi...

Jednak zanim rozpoczniemy musimy uzmysłowić sobie, że aby jedzenie było lekarstwem musi być świeże, organiczne i moim zdaniem w znacznej części pochodzenia roślinnego. Jedzenie pochodzące z supermarketu w większości jest trucizną dla naszych organizmów. Nawet jedząc warzywa z takiego sklepu narażamy się na aplikację szkodliwych substancji takich jak pestycydy, herbicydy, konserwanty czy szkodliwe promieniowanie. Jednocześnie mimo ładnego wyglądu takie warzywa mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych niż te uprawiane metodami tradycyjnymi. Dlatego już na wstępnie umówmy się, że aby jedzenie było Twoim sojusznikiem musi być przede wszystkim świeże oraz ekologiczne i ja tylko o takim piszę. O żywności ekologicznej napisałem odpowiedni artykuł, także z poradami jak kupować aby nie zbankrutować.

Większość z nas jest typem mieszanym i nawet zastanawiałem się nad opracowaniem diet dla poszczególnych typów mających w sobie więcej niż jedną dosze. Stwierdziłem jednak, że mógłbym wykonać zbyt wiele błędów (choć jeśli będzie taka potrzeba proszę daj mi znać). Dlatego aby móc skorzystać z poniższych informacji obserwuj swoje ciało i dopasowuj dietę do aktualnej sytuacji. Czyli jeśli masz nasilone objawy np. dla doszy Vata, to staraj się zrównoważyć je dietą przewidzianą dla danej doszy (np. gazy, wzdęcia, przesuszona skóra, zaparcia itd.). Natomiast kiedy zaczyna przeważać bioenergia Pitta, to wykorzystaj pokarm przeznaczony dla Pitty aby docelowo pacyfikować tą dosze (np. uczucie gorąca, wysypki skórne, zbytnie pocenie itd.). Podobnie robimy z Kapha (czyli np. kiedy mamy tłustą skórę, nadmierną produkcję śluzu itd. stosujemy dietę dla Kaphy). Poza tym poszczególne dosze nasilają się w poszczególnych porach roku i także w ten sposób możesz wykorzystywać odpowiednie produkty dla redukcji danej doszy. I tak osoby mające w sobie dużo energii Vata wzmożone objawy z tym związane mają w okresie jesienno-zimowym i w tym czasie przede wszystkim powinny wybierać produkty z przeznaczenie dla Vaty. Natomiast latem nasila się bioenergia Pitty, więc osoby mającą dużo tej doszy w sobie w tym czasie niech wybierają produkty przeznaczone dla tej doszy. Kapha nasila się w przyrodzie zimą i wiosną (ale też może przeważyć jesienią) więc w tym czasie mając dużo Kaphy w sobie warto korzystać z pokarmów przeznaczonej dla niej. Z czasem wraz z oczyszczeniem organizmu (choć nawet wykorzystując zabiegi z artykułów z serii O może to zająć wiele lat) w Twoim ciele pojawią się naturalne instynkty i poniższa tabelka stanie się zbędna. Gdybyśmy od urodzenia mogli sami wybierać spośród zdrowych produktów, to sami ustawilibyśmy sobie dietę najlepszą dla nas. Niestety przez dzisiejszą żywność oraz brak naszej wiedzy rzadko możemy spotkać osoby wybierające instynktownie odpowiedni pokarm dla siebie. Powstaje pytanie czy musimy trzymać się sztywno listy? Nie, ale warto to zrobić na początku aby poznać swoje ciało i z czasem samemu zobaczyć, które produkty są dla nas dobre.

Ajurweda kładzie nacisk na dietę wegetariańską jako najlepszą dla nas i to nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także duchowych. Było to znane ludzkości od tysięcy lat, a dziś badania tylko potwierdzają, że diety roślinne są zdrowsze i zapobiegają wielu chorobom.  Dlatego ja wymienię tylko produkty pochodzenia roślinnego. Jedząc mięso, ryby staraj się ograniczać jego konsumpcję i wybieraj tylko produkty dobrej jakości. Pamiętać jednak należy, że nie każdy może od razu zostać wegetarianinem, ale o tym napiszę osobną publikację.

Produkty z grupy najlepsze dla Ciebie możesz jeść codzienne, z grupy w niewielkich ilościach - raz, dwa razy w tygodniu, a unikaj – raz, dwa razy w miesiącu.

Dieta regulująca bioenergię Vata

Ogólne zalecenia:

·       Przeważać powinny potrawy ciepłe
·       Smaki korzystne to słodki, kwaśny, słony
·       Dodajemy do potraw dobre tłuszcze
·       Najbardziej ze wszystkich potrzebuje pożywnego śniadania (np. owsianka na wodzie z dodatkiem miodu i nasion)
·       Produkty zbożowe (ryż, makarony) powinny być jedzone z dużą ilością warzyw
·       Warzywa powinny być przede wszystkim gotowane
·       Warzywa z rodzin kapustnych i strączkowe powodują u Vaty gazy i wzdęcia
·       Pokarmy powinny być ciepłe, wilgotne, ciężkie, nawilżające i odżywcze, ale zarazem proste
·       Jeśli masz alergie pokarmową to spróbuj wykluczyć z diety nabiał, warzywa psiankowate i orzechy ziemne. Alergia powinna ustąpić
·       Imbir, kardamon, cynamon poprawiają słabą siłę trawienia Vaty


Produkty równoważące dosze Vata
Warzywa
Najlepsze
buraki, marchew, ziemniaki (słodkie), dynia, cukinia, por (gotowany), karczochy, szparagi, seler, pietruszka, zielona fasola, rzepa, rzodkiewka (gotowana), ogórek, oliwki
W niewielkich ilościach
brokuły, kukurydza, cebula, topinambur, sałaty, pasternak, szpinak, szczypiorek, okra
Unikaj
brukselka, bakłażan, kalafior, sałata endywia, boćwina, kapusta (w tym kiszona), kalarepa, surowa cebula, groszek, pomidory, kiełki, grzyby,
Komentarz: Szczególnie uważaj na produkty z grupy unikaj, a kiedy je jesz obserwuj swoje ciało i sam wyeliminuj szkodzące Ci Warzywa. Jednak nawet te z tej grupy możesz jeść dobrze je gotując, polewając olejem tłoczonym na zimno (już na talerzu) i dodając odpowiednie przyprawy. Dla Ciebie szczególnie jesienią i zimą lepsze są warzywa gotowane. Wiem, że pomidor znajdujący się w grupie unikaj mógł Cię zasmucić – całe szczęście, że w Polsce sezon na pomidory jest krótki i jedzone w tym okresie nie powinny Ci zaszkodzić.
Warzywa strączkowe
Najlepsze
fasola mung, fasola Adugi, soczewica czerwona i różowa
W niewielkich ilościach
ciecierzyca czarna, soczewica zielona, groszek zielony, cieciorka
Unikaj
soczewica brązowa, inne fasole
Komentarz: Ogólnie warzywa strączkowe nie są dobre dla Vaty. Powodują produkcję gazów, ale mają wiele wartości odżywczych. W celu pacyfikacji warzyw strączkowych skorzystaj z naszej 10 zasady żywieniowej, czyli namaczaj na noc i gotuj w nowej wodzie bez przykrywki (więcej czytaj w artykule tematycznym).
Owoce
Najlepsze
jagody, wiśnie, truskawki, brzoskwinie, rabarbar, morele, cytryny, pomarańcze, awokado, banan, mango, papaja, daktyle, figi, grejpfrut, winogrona, ananas, mandarynki, kokos
W niewielkich ilościach
jabłka, śliwki, gruszki, pigwa, żurawina, granat, suszone owoce,
Unikaj
melony, arbuz, persymony
Komentarz: Suszone warzywa możesz jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Jabłka będą dla Ciebie lepsze w postaci gotowanej. Owoce jemy na pusty żołądek.
Zboża
Najlepsze
ryż basmati, ryż brązowy i pełnoziarnisty, kasza jaglana, nasiona Chia, owies (tylko gotowany), semolina
W niewielkich ilościach
jęczmień, amarantus, quinoa, makaron pełnoziarnisty, mąka ryżowa i pełnoziarnista, bulgur, kuskus, orkisz
Unikaj
granola, kukurydza, żyto, jęczmień, proso, gryka, 
Komentarz: Jedząc zboża dodawaj dużo warzyw. Gotuj je w wodzie (proporcja 1:2) z dodatkiem soli himalajskiej, kawałka imbiru i kropelką tłuszczu
Pestki, orzechy
Najlepsze
sezam, migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie, pinii, pistacjowe, włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika
Unikaj
orzeszki ziemne
Komentarz: Orzechy warto namaczać na noc (zwiększa to ich przyswajalność). Typ Vata może je także podgrzać na oleju. Dodatkowo migdały obieramy ze skórki. Trzeba zachować umiar w jedzeniu wszystkich orzechów, ale ogólnie dla Vaty są dobrym produktem.
Tłuszcze
Najlepsze
olej sezamowy, migdałowy, lniany, słonecznikowy
W niewielkich ilościach
olej kokosowy, oliwa z oliwek, awokado, niesolone masło, a najlepiej klarowane (ghee)
Unikaj
olej rzepakowy, kukurydziany, sojowy, wszystkie oleje rafinowane
Komentarz: używaj tylko olei tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na talerzu (tylko olej kokosowy lub masło (w tym szczególnie klarowane) możesz użyć do smażenia). Dla Vaty oleje w posiłku są wręcz koniecznością. Nawilżają i pozwalają lepiej przyswajać pokarmy i witaminy.
Przyprawy
Najlepsze

kminek (w tym kmin rzymski), imbir, pieprz, bazylia, liść laurowy, kolendra, oregano, koper, koper włoski, rozmaryn, tymianek, estragon, goździki, kardamon, majeranek, gałka muszkatołowo, papryka słodka, gorczyca, mięta, anyż, cząber, wanilia, lukrecja, sól kamienna (szczególnie himalajska),
W niewielkich ilościach
nasiona kolendry, pieprz cayenne, kozieradka, kurkuma, curry, czosnek surowy, chrzan, szafran
Komentarz: Z przyprawami ogólna zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej potrawy pozostał. Pieprz cayenne nie jest idealny dla Vaty, ale stosowany w niewielkich ilościach może wspaniale ją rozgrzać i pobudzić trawienie. Sól używamy tylko w trakcie gotowania, nie posypujemy gotowych dań na talerzu.
Słodziki
Najlepsze
surowy miód, syrop daktylowy, cukier brzozowy (ksylitol), cukier palmowy, nierafinowany cukier trzcinowy,
Unikaj
biały cukier, nienaturalne słodziki, syrop klonowy, melasa, słód jęczmienny
Komentarz: Miodu nigdy nie gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, więc do ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj dopiero po zdjęciu z ognia (nawet chwilę poczekaj). Pamiętaj, że cukry są odpowiedzialne za fermentację więc jeśli masz z tym problemy (np. przerost drożdżaków candida) najlepiej ograniczyć wszystkie substancje słodzące.


Dieta regulująca bioenergię Pitta

Ogólne zalecenia:

·       Pokarmy ciepłe, ale też mogą być chłodniejsze
·       Smaki korzystne to słodki, gorzki i cierpki
·       Mniejsza ilość tłuszczu niż u Vaty (najlepiej olej kokosowy, masło klarowane)
·      Mocne siły trawienia nie potrzebują wspomagaczy, ale trzeba uważać na pokusę przejadania się
·       Pitta powinna uważać na jedzenie pikantne, kwaśne, słone, smażone
·       Pitta może pozwolić sobie na jedzenie więcej surowych warzyw czy roślin strączkowych
·      Ten typ ze wszystkich najbardziej odczuwa negatywne skutki jedzenia mięsa czy picia alkoholu. Szczerze mówiąc właśnie jedzenie mięsa przez ten typ obarcza go czasem agresywną postawą
·       Najlepszy napój to czysta woda, ewentualnie z dodatkiem mięty (mięta ma działanie wychładzające)
·       Typ Pitta ze względu na swoje duże możliwości trawienne szczególnie powinien uważać na produkty chemiczne. Wszystkie pestycydy czy inne chemikalia dodawane do żywności zostaną wchłonięte do krwiobiegu i dalej do tkanek.


Produkty równoważące dosze Pitta
Warzywa
Najlepsze
brokuły, kalafior, seler, kapusta, sałata, szparagi, brukselka, ogórek, dynia, papryka, endywia, fasolka szparagowa, karczochy, cykoria, cukinia, rukiew wodna, topinambur, okra, kiełki, groch łuskany
W niewielkich ilościach
kalarepa, marchew, kukurydza, pietruszka, pomidory, rzepa, szpinak, pory, pędy bambusa, ziemniaki
Unikaj
papryka chilli, cebula, buraki, boćwina, rzodkiewka, bakłażan, chrzan, czosnek
Komentarz: Szczególnie uważaj na produkty z grupy unikaj, a kiedy je jesz obserwuj swoje ciało i sam wyeliminuj szkodzące Ci Warzywa. Jednak nawet te z tej grupy możesz jeść dobrze je gotując i dodając odpowiednie przyprawy. Dla Ciebie szczególnie latem lepsze są warzywa surowe. Natomiast marchewkę, cebulę, czosnek, czy por jedz w postaci gotowanej.
Warzywa strączkowe
Najlepsze
wszystkie fasole, ciecierzyca, łuskany groch i inne
Unikaj
wszystkie rodzaje soczewicy (szczególnie żółta, czerwona i brązowa)
Komentarz: Pitta najlepiej ze wszystkich typów radzi sobie z warzywami strączkowymi. Mimo wszystko warzywa strączkowe jedz najwyżej dwa razy w tygodniu i pamiętaj o odpowiednim ich przygotowaniu. W tym celu skorzystaj z naszej 10 zasady żywieniowej, czyli namaczaj je na noc i gotuj w nowej wodzie bez przykrywki (więcej czytaj w artykule tematycznym).
Owoce
Najlepsze
jabłka, gruszka, słodka śliwka, daktyle, winogrona, pomarańcze, ananas, arbuz, mango, melony, kokos, guawa, mandarynka, rodzynki
W niewielkich ilościach
awokado, jagody, kiwi, truskawki, pigwa, limonki, cytryny
Unikaj
grapefruit, wiśnie, brzoskwinie, morele, rabarbar, persymony, banany
Komentarz: Suszone warzywa możesz jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Typ Pitta powinien unikać wszystkich kwaśnych produktów. Dlatego też np. śliwki, truskawki, pomarańcze jeśli są słodkie są dla nich dobre, ale jeśli są kwaśne to ten typ nie powinien ich jeść. Owoce jemy dojrzałe i na pusty żołądek.
Zboża
Najlepsze
ryż basmati, owies, makaron pełnoziarnisty, nasiona Chia, pszenica, jęczmień
W niewielkich ilościach
proso, kuskus, bulgur, brązowy ryż, quinoa, granola, orkisz
Unikaj
gryka, kukurydza, żyto, amarantus
Komentarz: Jedząc zboża dodawaj dużo warzyw. Pszenica musi być pełnoziarnista i ekologiczna. Takiej z półki z supermarketu po jej modyfikacja nie można nazwać jedzeniem. Orkisz wydaje się być najbardziej odżywczy z polskich zbóż.
Pestki, orzechy
Najlepsze
migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, kasztany wodne
Unikaj
orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne, pinni, laskowe, pecan, nerkowce, pistacje i inne
Komentarz: Orzechy warto namaczać na noc (zwiększa to ich przyswajalność). Dodatkowo migdały obieramy ze skórki. Pitta powinna zachować umiar w jedzeniu wszystkich orzechów.
Tłuszcze
Najlepsze
olej kokosowy, słonecznikowy, masło klarowane (glee), olej lniany
W niewielkich ilościach
oliwa z oliwek, olej z awokado,
Unikaj
olej migdałowy, kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, gorczycowy,
Komentarz: używaj tylko olei tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na talerzu (tylko olej kokosowy lub masło możesz użyć do smażenia). Oleje używaj, ale w umiarkowanych ilościach (mają działanie rozgrzewające).
Przyprawy
Najlepsze

pietruszka, świeża kolendra, wiórki kokosowe, liście curry, mięta, kurkuma, koper włoski, liście kopru, szafran, długi pieprz
W niewielkich ilościach
bazylia, gorczyca, gałka muszkatołowa, wanilia, goździki, cynamon, czarny pieprz, anyż, liście laurowe, kminek, czosnek, sól himalajska
Komentarz: Z przyprawami ogólna zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej potrawy pozostał. Typ Pitta powinien uważać przede wszystkim na przyprawy rozgrzewające i pikantne (pierz cayenne, imbir itp.).
Słodziki
Najlepsze
Syrop klonowy, cukier brzozowy (ksylitol), syrop daktylowy, słód jęczmienny
Unikaj
Melasy, nierafinowanych cukrów (białego i brązowego), syropu z ryżu, cukry z trzciny cukrowej, duże ilości miodu
Komentarz: Miód ma właściwości rozgrzewające więc nie spożywaj go więcej niż dwie łyżeczki dziennie. Miodu nigdy nie gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, więc do ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj go dopiero po zdjęciu z ognia (nawet chwilę poczekaj). Pamiętaj, że cukry są odpowiedzialne za fermentację, więc jeśli masz z tym problemy (np. przerost drożdżaków candida) najlepiej ograniczyć wszystkie substancje słodzące


Dieta regulująca bioenergię Kapha

Ogólne zalecenia:

·       Pokarmy ciepłe, ale przede wszystkim lekkie
·       Smaki korzystne to ostry, gorzki i cierpki
·       Mniejsza ilość tłuszczu, pokarmy wysuszające i rozgrzewające
·       Powolne trawienie potrzebuje pikantniejszego wsparcia
·      Kapha latem może jeść dużo owoców i surowych warzyw, zimą natomiast więcej gotowanych warzyw
·       Kapha może pozwolić sobie na jedzenie więcej surowych warzyw czy roślin strączkowych
·      Kapha powinna uważać na słone, słodkie czy smażone pokarmy, a najlepiej w ogóle wykluczyć je z diety
·       Kapha najbardziej ze wszystkich odczuwa negatywne skutki wieczornego podjadania. Ostatni posiłek powinna zjeść do godziny 18:00
·      Śniadanie powinno być lekkie lub nawet można je pominąć. Dobrym pomysłem jest zjedzenie jakiegoś owocu czy wypicie świeżo wyciśniętego soku
·       Nabiał jest szczególnie niekorzystny dla Kaphy (zresztą poza masłem to dla każdego z nas)


Produkty równoważące dosze Kapha
Warzywa
Najlepsze
marchew, kalafior, kapusta, brokuł, brukselka, seler, por, szparagi, papryka, buraki, kukurydza, sałaty, endywia, groszek, pietruszka, czosnek, cebula, rzodkiewka, ziemniaki, kiełki, topinambur, szpinak, rukiew wodna, jarmuż, zielona fasola, rzepa
W niewielkich ilościach
dynia, cukinia, karczoch, pasternak, plantaty, bakłażan
Unikaj
ogórek, pomidory
Komentarz: Dla Ciebie szczególnie jesienią i zimą lepsze są warzywa gotowane. Zamiast gotować możesz piec warzywa w piekarniku lub grillować. Możesz dodać więcej przypraw pikantnych typu pieprz cayenne. Jeśli potrzebujesz polewaj warzywa olejem tłoczonym na zimno, ale już na talerzu. Wiem, że pomidor znajdujący się w grupie unikaj mógł Cię zasmucić – całe szczęście, że w Polsce sezon na pomidory jest krótki i jedzone w tym okresie nie powinny Ci zaszkodzić.
Warzywa strączkowe
Najlepsze
soczewica, groch łuskany, fasole (wszystkie rodzaje poza tymi poniżej)
W niewielkich ilościach
fasola czarna, biała, fasola Mung
Unikaj
ciecierzyca, fasola nerkowa, soczewica brązowa
Komentarz: Poza cieciorką, która ma działanie wysuszające warzywa strączkowe są dobre dla Kaphy. W celu „pacyfikacji” warzyw strączkowych skorzystaj z naszej 10 zasady żywieniowej, czyli namaczaj na noc i gotuj w nowej wodzie bez przykrywki (więcej czytaj w artykule tematycznym).
Owoce
Najlepsze
jabłka (szczególnie kwaśne), gruszka, jagody, brzoskwinie, wiśnie, morele, żurawina, suszone owoce (w tym śliwki, rodzynki, figi), granat, persymony, pigwa
W niewielkich ilościach
truskawki, mango, kiwi, grapefruit, papaja, pomarańcza, mandarynka, cytryny, lemonki, winogrona,
Unikaj
banany, ananas, arbuz, melony, figi, daktyle, awokada, rabarbar, kokos
Komentarz: Suszone warzywa możesz jeść, ale namaczaj je na noc (lub minimum 4 godziny) w wodzie. Owoce jemy na pusty żołądek.
Zboża
Najlepsze
kasza jaglana, jęczmień, żyto, kukurydza, orkisz, ryż basmati
W niewielkich ilościach
kuskus, amarantus, nasiona Chia, płatki żytnie, jęczmienne, owsiane, quinoa, makaron pełnoziarnisty
Unikaj
pszenica w każdej postaci, brązowy ryż, mąka ryżowa, owies
Komentarz: Staraj się jeść zboża tyko w posiłku spożywanym w środku dnia, czyli unikaj ich na śniadanie czy kolację. Jedząc zboża dodawaj dużo warzyw.
Pestki, orzechy
Najlepsze
pestki dyni, nasiona słonecznika
Unikaj
sezam, migdały, orzechy kokosowe, wszystkie inne
Komentarz: Orzechy nie są najlepszym pokarmem dla Kaphy więc traktuj je jako rzadki dodatek. Możesz zjeść 5 migdałów dziennie, najlepiej wcześniej namoczone i obrane ze skórki.
Tłuszcze
Najlepsze
olej gorczycowy, migdałowy, olej słonecznikowy, olej lniany
W niewielkich ilościach
olej kokosowy, masło klarowane (glee)
Unikaj
oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z awokado
Komentarz: używaj tylko olei tłoczonych na zimno i ich nie podgrzewaj – polewaj nimi posiłki już na talerzu (tylko olej kokosowy lub masło klarowane możesz użyć do smażenia). Jednak jakikolwiek tłuszcz dodawaj w niewielkich ilościach.
Przyprawy
Najlepsze

kminek (w tym kmin rzymski), imbir, pieprz, bazylia, liść laurowy, kolendra, oregano, koper, koper włoski, rozmaryn, tymianek, estragon, goździki, kardamon, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, gorczyca, mięta, anyż, cząber, wanilia, lukrecja, nasiona kolendry, pieprz cayenne, kozieradka, kurkuma, curry, czosnek surowy, chrzan, szafran i inne
Unikaj
ocet, sos sojowy
Komentarz: Z przyprawami ogólna zasada jest taka, aby ich nie używać w nadmiarze, tak aby smak samej potrawy pozostał. Pieprz cayenne, imbir jest dobry dla Kaphy, pobudza trawienie i metabolizm.
Słodziki
Najlepsze
surowy miód, cukier brzozowy (ksylitol)
W niewielkich ilościach
syrop klonowy, syrop z ryżu, syrop daktylowy, słód jęczmienny
Unikaj
cukier trzcinowy, melasa, cukier palmowy, cukier biały, fruktoza
Komentarz: Miodu nigdy nie gotuj. Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, więc do ciepłych potraw (np. owsianka) dodawaj dopiero po zdjęciu z ognia (nawet chwilę poczekaj). Jakiekolwiek słodziki spożywaj oszczędnie.

Ufam, że powyższa lista ułatwić Ci komponowanie własnych posiłków. Poza pokazaniem Ci jakie produkty powinieneś spożywać chciałem zademonstrować różnorodność diety roślinnej, o której czasem zapominamy. Nie wymieniłem wszystkich roślin dostępnych dla nas, ale sam widzisz jak wielki mamy wybór. Dla niektórych typów mieszanych trudno jest skomponować idealną dietę. Ja w powyższych tabelkach podałem produkty wpływające na obniżenie lub pobudzenie danej doszy. Dziś wszystko może wydać się dość skomplikowane, ale jeśli przestudiujesz jeszcze raz poprzednie artykuły z serii A i będziesz czytał kolejne, to z czasem wszystko powinno stać się zrozumiałe. Jednak jeśli nie będziesz mógł sobie poradzić z ułożeniem diety dla Twojej indywidualnej konstytucji proszę nie przejmuj się tym zbytnio. Naprawdę kiedy zaczynamy być coraz bardziej świadomi jakoś magicznie dzieje się tak, że z czasem coraz więcej produktów wybieramy dobrze. Jedząc w większości żywność przewidzianą dla naszego typu ciała szybko je zharmonizujemy, co w połączeniu z oczyszczaniem zarówno organizmu jak i umysłu szybko da pozytywne efekty. Warto też pamiętać, że jedzenie zbyt kwaśne, zbyt słone, genetycznie modyfikowane, smażone w głębokim tłuszczu, twarde (np. sery), resztki pokarmowe, mocno przetworzone czy ciężkostrawne jest zabójcze dla każdego typu ciała, więc tego typu produktów miej jak najmniej na swoim talerzu. Życzę miłej zabawy z roślinami…

To co dla jednego jest lekarstwem,
dla drugiego może być trucizną

Komentarze

  1. w tabelce dla Vata w dziale zboża zalecana jest kasza jaglana (jako najlepsza) ale w produktach które trzeba unikać znajduje się proso...nie bardzo wiem jak to interpretować, czy można to wyjaśnić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Kasza jaglana jeśli się ją dobrze ugotuje (kiedyś napiszę o niej artykuł i wtedy wyjaśnię jak się z nią obchodzić) jest bardzo lekkostrawna i na naszych ziemiach było to kiedyś podstawowe jedzenie (taki polski ryż). A więc jak najbardziej dla ludzi o konstytucji Vata się ona nadaje i właściwie dla większości Polaków. Proso z kolei ma łuskę, która jest dość trudno-strawna. Dlatego nie za bardzo się nadaje dla tego typu ciała (choć w mojej ocenie dla większości z nas:))
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  2. witam, a jak z nabiałem dla vata? i czy moglby Pan polecic cos co wata moze zjesc bedac w pracy?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Dla Vaty nabiał zazwyczaj jest mniej korzystny, ponieważ jest zbyt wychładzający. Zdecydowanie lepiej zabrać ze sobą ciepłą, np kasze jaglaną, płatki owsiane itd, jako jakie kaszotto, risotto. Pakujemy je do dobrego termosu na żywność i zjadamy jeszcze ciepłe w przyjemnej i spokojnej atmosferze w przerwie w pracy:)
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  3. Witam, czyt vata może pic wyciskane soki ,smothie itp? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Nie znam Cię więc ciężko mi jednoznacznie powiedzieć jak jest w Twoim konkretnym przypadku. Ale raczej bardziej wskazane będą ciepłe kompoty. Gdybym raz na jakiś czas wybrał jednak sok, to dodałbym do niego gorące wody w proporcji 1 do 1. Może też plasterek imbiru bym razem z nim wycisnął...
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  4. Witam ,czy vata może też samzyzc na oliwie z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Vata jak najbardziej może sobie pozwolić także na smażone jedzenie. Zamiast oliwy z oliwek do smażenia polecam olej kokosowy, masło klarowane lub smalec. Osobiście wybieram olej kokosowy, czasem masło klarowane (czyli masło Ghee według Ajurwedy)
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  5. Witam, przeczytalem prawie caly Twoj blog , ale czytam tez inne i w ziwazku z tym mam pytanie...
    Co Pan sadzi o diecie Paleo? wydaje mi sie ze to ma sens ,mimo ze strasznie demonizuja zoboza ,ale licze ze Pan rozjasni troche sprawe, a moze jakis nowy artykul na temat zboż? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Myślę sobie, że dieta paleo na jakiś czas może przynieść w niektórych sytuacjach bardzo dobre efekty. Ja jednak znając diagnostykę i wiedząc jak różne mamy ciała wiem, że nie ma czegoś takiego jak dieta dla wszystkich. Każdy z nas jest inny więc potrzebuje czegoś innego. Jednak gdybyśmy chcieli się wzorować na ludziach długowiecznych z tak zwanych niebieski stref, czyli z miejsc gdzie ludzie żyją długo i w wyjątkowym zdrowiu, to raczej rzadko zaobserwujemy u nich mięso. U nich produkty zwierzęce to zazwyczaj około 5 procent całej diety i ja bym się tego trzymał. Prawie wszędzie jedzą zboża. Czyżby cały świat się pomylił - przecież zboża jedzą wszędzie?;) Także moi "pacjenci" na diecie opartej na zbożach odnoszą bardzo dobre rezultaty. A więc nie ma czegoś takiego jak jedna prawda. Fakt jest, że obecnie bardzo często źle obrabiamy zboża, np nie namaczając ich wcześniej przed gotowaniem (niektórzy nawet ich nie gotują tylko zalewaj wrzątkiem). To sprawia, że zboża mogą stać się szkodliwe. Oczywiście kiedyś napiszę artykuł o zbożach, już dawno powinien powstać ale ostatnio naprawdę nie mam nawet chwili usiąść i coś napisać, no ale może kiedyś przyjdzie na to czas...
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  6. Dzień dobry,
    Panie Marianie a jaka dieta jest najlepsza dla Vata-Pitta, przy zaburzonej Vacie? Mam problem z kośćmi (strzelanie, ogólnie słabe kości) i płucami. Jestem dopiero na początku drogi ogarniania tematu dosz i trochę się w tym gubię.. Czy w związku z tym, mogłabym prosić Pana o pomoc tj. o podanie np. kilku dań, aby zredukować Vatę? Nie bardzo wiem jak ją ujarzmić, będąc jednocześnie typem Pitta, w przeważającej części. Byłabym bardzo dzięczna:).
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Dokładnie nie jestem w stanie Ci opisać, ponieważ nie znam Twojego ciała. Dzisiaj w swoim gabinecie diagnozuje bardzie szczegółowo za pomocą Medycyny Chińskiej. Ale myślę, że dla Ciebie odpowiednia będzie po prostu dieta dla Vaty, czyli jak najwięcej gotowanych produktów, trochę mięsa (polecam wołowinę), a mało owoców. W ogóle brak na jakiś czas surowych produktów. Czyli trzy razy obiad;) a na kolację zupę... Poza tym może jakieś zioła trawienne takiej jak koper włoski, krwawnik, mięta pieprzowa, piołun itp...
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń
  7. Dzień dobry,
    bardzo ciekawy blog, Panie Marianie :-) W ww artykule znalazłem - zapewne pozorną - sprzeczność. Otóż w sekcji Vata-Owoce pisze Pan, aby unikać arbuza i melona, z kolei w sekcji Pitta-Owoce arbuz i melon okazują się pożądane. Mój wynik testu to 16-13-6 (V-P-K), czyli Vata-Pitta. Jak więc należy dostosować diety wobec podobnych sprzeczności?
    Pozdrawiam
    Damian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Nie widzę tutaj sprzeczności;). Vata ma z reguły więcej zimna w sobie, słabsze trawienie więc powinna unikać owoców surowych w większej ilości, w tym szczególnie tak zimnych termicznie jak arbuz czy melon. Z kolei pitta często ma dobre trawienie i jest "przegrzana". Stąd może jeść ogólnie więcej surowego, w tym także owoce tak zimne jak arbuz, szczególnie latem. Nie znam Cię, więc ciężko mi powiedzieć jak dokładnie masz się odżywiać. Ale wydaje mi się sądząc tylko po Twoim wyniku, że raczej powinieneś jeść więcej gotowanych produktów, a z owoców tylko nasze krajowe.
      Pozdrawiam,
      Marian

      Usuń

Prześlij komentarz