Jedzenie alkaliczne ostatnio stało się
bardzo modne i wiele zdrowotnych diet opartych jest na zasadowości produktów w
nich użytych. Temat czy tylko bycie alkalicznym prowadzi do poprawy zdrowia jest
zależny od okoliczności, których w tym artykule nie będę poruszał. Wspomnę tylko, że np. głodówka czasowo prowadzi
do zmiany pH środowiska organizmu w stronę kwasową, a w tym przypadku często
jest to korzystne - oczywiście, jeśli głodówka jest przeprowadzona właściwie (o
głodówce będę pisał w osobnych publikacjach, ale już teraz wspomnę, że nie dla wszystkich i nie w każdym czasie głodówka jest najlepszym rozwiązaniem). Jednak badania naukowe, zalecenia medycyny zarówno wschodniej, ale
też naszej konwencjonalnej są zgodne, że nadmiar kwasotwórczego jedzenia
prowadzi do gromadzenia się kwasowych złogów w komórkach, a to kończy się
rozmaitymi chorobami. Zmieniając środowisko naszego organizmu w stronę zasadową
powodujemy, że organizm sam zaczyna się regenerować i usuwać toksyny. Wiadomo
też, że komórki rakowe nie są w
stanie przetrwać w środowisku zasadowym, a ponadto wiele zaraźliwych chorób ma
problem w rozwinięciu się w alkalicznym organizmie. Moja dieta jest typowo
nastawiona na alkaliczność mojego ciała, dzięki czemu komórki rakowe w moim
ciele stały się zbędne i organizm sam je zneutralizował. W tym artykule zaprezentuję
żywność przyczyniającą
się do alkaliczność Twojego ciała oraz pokarm je zakwaszający. Poznajmy zasadę
żywieniową nr 12…
12.      Minimum
80% Twojej żywności niech będzie zasadotwórcza
To, czy pożywienie jest zasadotwórcze lub
kwasotwórcze określamy za pomocą współczynnika pH, czyli potencjału wodoru. Substancja
o wartości pH poniżej 7,0 jest kwasowa, a powyżej zasadowa. PH naszej krwi
wynosi około 7,4 i organizm za wszelką cenę to naturalnie zasadowe pH krwi
stara się utrzymać nawet wtedy, kiedy spożywamy pokarm mocno zakwaszający. Na poziomie
energetycznym miarą pH możemy określić ilość jonów ujemnych w stosunku do jonów
dodatnich. Jony ujemne są alkalizujące, a jony dodatnie zakwaszające. Czyli
pokarm zasadowy to taki, który ma w sobie przewagę jonów ujemnych. Jedząc taką
żywność wprowadzamy do naszego ciała więcej jonów ujemnych, a to przyczynia się
do bycia bardziej alkalicznym. Z kolei jedzenie pokarmów o przewadze jonów
dodatnich zmienia środowisko naszego ciała w stronę kwaśną. Warto abyśmy sobie
jasno napisali, że jedzenie pokarmów o przewadze jonów ujemnych (bardziej
zasadowe) jest zdrowe, a jedzenie o przewadze jonów dodatnich (bardziej
kwasowe) jest mniej zdrowe. Zakwaszając nasz organizm uniemożliwiamy swobodny
przepływ tlenu, a to będzie powodowało „duszenie się” naszych komórek. Przyczyni
się to do pogorszenia naszego zdrowia oraz samopoczucia (na przykład przewlekłe
zmęczenie zazwyczaj występuje w organizmach zakwaszonych). Poza tym
kwasotwórcze jedzenie przygotowuje grunt pod odpady gnilne, które jeszcze
dodatkowo będą prowadzić do zakwaszenia oraz zanieczyszczenia organizmu. Negatywnych
skutków zakwaszania jest ogromna ilość i chcąc zachować dobre zdrowie musimy
dbać o naszą alkaliczność. Warto wiedzieć, że nasz organizm potrafi przechować
nadwyżkę jonów ujemnych, dzięki czemu posiłek, który nas zakwasi będzie
zneutralizowany przez alkaliczne zapasy, a nasz stan zdrowia ze względu
zakwaszania się nie pogorszy.
Problem polega jednak na tym, że większość z nas je regularnie posiłki kwasotwórcze
przez co nasz organizm nie ma
zapasów do ich neutralizacji i stąd zaczyna się początek choroby. Niestety nawet
żywność zasadowa taka jak warzywa i owoce jest tylko umiarkowanie zasadowa i nie jest w stanie zneutralizować pożywienia
kwasotwórczego takiego jak mięso, ryby, nabiał, jaja, napoje gazowane czy
żywność przetworzona jeśli jedzone są w podobnych proporcjach. Stąd wypływa
nasza 12 zasada żywieniowa mówiąca, że aby zapewnić alkaliczność naszego
organizmu oraz zbudować własne rezerwy zasad (jonów ujemnych), jedzmy minimum
80% żywności zasadotwórczej i maksymalnie 20% żywności kwasotwórczej. Wydaje
się, że jeśli mamy zdrowy organizm zachowanie takich proporcji będzie dla nas
korzystne nawet jeśli czasem pozwolimy sobie na zjedzenie żywności kwasotwórczej
jak mięso czy nabiał. Ja w swojej zabawie z ciałem ponad dwa lata osobiście byłem na żywności w około 99% zasadotwórczej i uważam,
że jeśli mamy jakieś dolegliwości, to przynajmniej na jakiś czas powinniśmy
przejść tylko na żywność zasadową wraz z podjęciem dodatkowych działań
opisywanych na tej stronie (może nie aż tak długo jak ja). Jako ciekawostkę wspomnę, że jony ujemne nie występują tylko w jedzeniu, ale
także w naturalnym środowisku jak świeże powietrze nad jeziorem czy w górach,
ale także w promieniach naszego Słońca. W związku z tym zbliżając się do natury
wpływamy alkalicznie na nasze ciało. Z kolei nasz nowoczesny świat jest
przepełniony urządzeniami produkującymi jony dodatnie, które mogą wpływać na
nasze ciało negatywnie. O tym jednak napiszę w artykułach na literę N, a teraz przejdźmy powoli do listy
produktów o działaniu zasado lub kwasotwórczym.
Zanim zapoznasz się z listą produktów
pamiętaj proszę, że przetwarzanie żywności zmniejsza jego działanie
zasadotwórcze, a czasem wręcz powoduje zmianę na działanie kwasotwórcze. Mam tu
na myśli mrożenie żywności, gotowanie, konserwowanie, dodawanie cukrów i innych
substancji chemicznych. Wspominam o tym na wszelki wypadek abyśmy pamiętali, że
kupione pomidory z puszki będą miały zupełnie inne działanie niż ich surowe
odpowiedniki. Poza tym zboża w większości są lekko kwasotwórcze (co nie oznacza, że nie należy ich jeść), ale kiedy
zaczną kiełkować to zmieniają się na zasadotwórcze. Z drugiej strony smak danego produktu nic nam nie mówi czy jest on kwasotwórczy czy zasadotwórczy. Na przykład cytryna ma mocno kwaśny smak, a jednak na organizm ma ogólnie  działanie alkalizujące. Poza potencjałem wodoru o którym napisałem powyżej, to czy żywność jest zasadotwórcza możemy określić za pomocą analizy popiołu spalonego wcześniej produktu. Jeśli w popiele badanego produkty jest zdecydowanie więcej potasu, magnezu, wapnia czy żelaza to produkt jest zasadotwórczy. Natomiast jeśli w badanym popiele dominują związki takie jak fosfor, siarka, chlor czy jod, to dany produkt będzie kwasotwórczy. Poniżej żywność podzieliłem
dwojako. W pierwszej tabelce wymieniam produkty o odpowiednim działaniu
zbiorczo. Natomiast w kolejnych tabelkach te same produkty pogrupowałem oraz
przyporządkowałem ich działanie. Z których tabelek skorzystać, decyzję
pozostawiam Tobie.
Produkty Zasadotwórcze 
 | 
 
v Warzywa (Brukiew, Endywia, Cykoria, Dynia, Marchew,
  Sałaty, Seler, Szparagi, Szpinak, Mniszek lekarski, Ziemniaki, Pietruszka,
  Rukiew wodna, Wodorosty, Groszek, Fasola szparagowa, Fasola zielona) 
v Owoce (Arbuzy, Melony, Cytryny, Limonki, Mango,
  Daktyle (także suszone), Figi (także suszone), Agrest, Ananasy, Brzoskwinie,
  Banany, Grejpfruty, Gruszki, Jabłka, Kiwi, Mandarynki, Morele, Persymony,
  Pigwa, Porzeczki, Rodzynki, Winogrona) 
v Migdały, Nasiona Chia, Kokos 
 | 
 
Produkty Lekko Zasadotwórcze 
 | 
 
v Warzywa (Bakłażan, Boćwinka, Brokuł, Buraki, Brukselka,
  Cebula, Gorczyca, Imbir, Kalafior, Kalarepa, Kapusta, Karczochy, Kukurydza,
  Ogórek, Pasternak, Pomidor, Papryka, Por, Rzepa, Rzodkiewka, Ziemniaki) 
v Owoce (Granaty, Maliny, Pomarańcze, Truskawki,
  Wiśnie) 
v Amarantus, Kasza jaglana, Quinoa 
 | 
 
Produkty Neutralne 
 | 
 
v Masło, Śmietana 
v Oleje Roślinne 
v Wódka 
 | 
 
Produkty Kwasotwórcze 
 | 
 
v Warzywa Strączkowe (Fasola Adzuki,
  Fasola Biała, Ciecierzyca, Fasola czarna, Fasola czerwona, Fasola Kindey,
  Fasolka Mung, Pinto, Soczewica) 
v Owoce (Jagody, Śliwki, Żurawiny) 
v Zboża (Gryka, Owies, Pszenica
  pełnoziarnista, Ryż brązowy, Ryż basmati, Kasze) 
v Chleb, Makaron, Wyroby mączne (np. pierogi) 
v Orzechy 
v Ryby 
v Jaja 
v Płatki zbożowe 
v Piwo 
v Twaróg 
 | 
 
Produkty Silnie Kwasotwórcze 
 | 
 
v Mięso (wszystkie rodzaje i
  wszystkie wyroby) 
v Sery 
v Napoje gazowane, Czarna Herbata, Wino 
v Kakao (czekolada), Cukier,
  Słodycze (w tym chipsy itp.) 
v Leki 
 | 
 
Poniżej lista produktów pogrupowana w trochę w inny sposób.
Owoce 
 | 
 |||
Mocno Zasadotwórcze 
 | 
  
Umiarkowanie Zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko  
Zasadotwórcze 
 | 
 |
Arbuzy 
Melony 
Cytryny 
Limonki 
Mango 
Daktyle (także suszone) 
Figi (także suszone) 
 | 
  
Agrest 
Ananasy 
Brzoskwinie 
Banany 
Grejpfruty 
Gruszki 
Jabłka 
Kiwi 
 | 
  
Mandarynki 
Morele 
Persymony 
Pigwa 
Porzeczki 
Rodzynki 
Winogrona 
 | 
  
Granaty 
Maliny 
Pomarańcze 
Truskawki 
Wiśnie 
 | 
 
Lekko  
Kwasotwórcze 
 | 
 |||
Jagody 
Śliwki 
Żurawiny 
 | 
 |||
Warzywa 
 | 
 |||
Mocno Zasadotwórcze 
 | 
  
Umiarkowanie Zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko  
Zasadotwórcze 
 | 
 |
Pietruszka 
Rukiew wodna 
Wodorosty  
 | 
  
Brukiew 
Endywia 
Cykoria 
Dynia 
Marchew 
Sałaty 
Seler 
Szparagi 
Szpinak 
Mniszek lekarski 
Ziemniaki (w
  mundurkach) 
 | 
  
Bakłażan 
Boćwinka 
Brokuł 
Buraki 
Brukselka 
Cebula 
Gorczyca 
Imbir 
Kalafior 
Kalarepa 
Kapusta 
 | 
  
Karczochy 
Kukurydza 
Ogórek 
Pasternak 
Pomidor 
Papryka 
Por 
Rzepa 
Rzodkiewka 
Ziemniaki 
Mak 
 | 
 
Warzywa Strączkowe 
 | 
 |||
Umiarkowanie
  zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko Zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko  
Kwasotwórcze 
 | 
 |
Groszek 
Fasola szparagowa 
Fasola zielona 
(wszystkie świeże) 
 | 
  
Soja  
(choć nie polecam) 
 | 
  
Fasola Adzuki 
Fasola Biała 
Ciecierzyca 
Fasola czarna 
Fasola czerwona 
 | 
  
Fasola Kindey 
Fasolka Mung 
Pinto 
Soczewica  
 | 
 
Zboża 
 | 
 |||
Lekko 
Zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko  
Kwasotwórcze 
 | 
  
Umiarkowanie  
Kwasotwórcze 
 | 
  
Silnie 
Kwasotwórcze 
 | 
 
Amarantus 
Proso 
Kasza jaglana 
Quinoa 
 | 
  
Jęczmień 
Orkisz 
Żyto 
 | 
  
Gryka 
Owies 
Pszenica
  pełnoziarnista 
Ryż brązowy 
Ryż basmati 
 | 
  
Ryż biały 
Pszenica 
 | 
 
Orzechy, Nasiona 
 | 
 |||
Umiarkowanie
  zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko Zasadotwórcze 
 | 
  
Lekko  
Kwasotwórcze 
 | 
 |
Migdały 
Kokos 
Nasiona Chia 
 | 
  
Kasztany 
Orzeszki piniowe 
 | 
  
Orzech brazylijskie 
Orzechy laskowe 
Orzechy macadamia 
Orzechy nerkowca 
Orzechy pekan 
 | 
  
Orzechy ziemne 
Pistacje 
Pestki dyni 
Nasiona słonecznika 
 | 
 
Mięso, Nabiał, Jaja 
 | 
 |||
Neutralne 
 | 
  
Umiarkowanie 
Kwasotwórcze 
 | 
  
Mocno 
Kwasotwórcze 
 | 
 |
Masło 
Śmietana 
 | 
  
Ryby 
Mleko surowe 
 | 
  
Jaja 
Twaróg 
 | 
  
Mięso 
Ser 
 | 
 
Napoje, Wyroby mączne, Inne 
 | 
 ||
Mocno / Średnio 
Kwasotwórcze 
 | 
 ||
Napoje gazowane 
Kawa 
Czarna herbata 
Alkohol  
 | 
  
Makaron 
Pierogi 
Chleb 
Słodycze 
 | 
  
Cukier 
Sztuczne słodziki 
Kakao (czekolada) 
Sól 
 | 
 
Za pomocą tej zasady jeśli jesteś zdrowy
możesz określić nie tylko jaką
żywność jeść, ale na ile ustępstw możesz sobie pozwolić. Alkaliczność
produktów wynika głównie z zawartości minerałów je alkalizujących takich jak
np. magnez, potas, wapń, żelazo. Dlatego dieta kwasotwórcza nie tylko będzie prowadzić do
zakwaszenia organizmu (równa się chorób) ale będzie przyczyniała się do
poważnego niedożywienia organizmu w substancje odżywcze. Analizując powyższe
tabelki łatwo zauważyć, że będąc tylko na naturalnej diecie roślinnej łatwo
jest utrzymać odpowiednie poziomy zasad i specjalnie nie trzeba się kłopotać naszą 12 zasadą. W tym przypadku przestrzegania
tej zasady będzie wychodziło samo z siebie i uzupełnianie jej o elementy
kwasotwórcze jak fasole, orzechy czy zboża ją tylko doskonale uzupełni w
dodatkowe składniki odżywcze bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Natomiast
kiedy zaczniemy jeść produkty zwierzęce, to już musimy się mocno pilnować. W
dniu konsumpcji np. niewielkiego kawałka mięsa należy zjeść odpowiednią (4 razy
większą) ilość produktów zasadotwórczych. W tym dniu już na pewno nie powinniśmy jeść innych produktów
kwasotwórczych jak ciastko, pierogi. Z kolei osoby pijące regularnie napoje gazowane,
piwo, wino tak mocno zakwaszają swój organizm, że nawet dieta alkaliczna może
być dla nich nieskuteczna. Warto też zwrócić uwagę, że nasz organizm sam jest
wielkim wytwórcą kwasów, a dieta roślinna bogata w zasady pomaga mu je
ustabilizować. Jednak skoro organizm ciągle produkuje kwaśne metabolity
logiczne wydaje się, że wraz z wiekiem kiedy tych kwaśnych metabolitów gromadzi
się coraz więcej powinniśmy szczególnie unikać produktów kwasotwórczych.
Pamiętajmy też, że każdy lek ma działanie kwasotwórcze i w przypadku ich
przyjmowania musimy uwzględnić jeszcze większą ilość zasad na talerzu. Możesz
też zaopatrzyć się w paski lakmusowe (dostępne w sklepach internetowych) i badać poziom pH
swojego organizmu za pomocą pomiaru kwasowość np. moczu (choć czasem warto go też
zbadać w laboratorium). Zawsze badamy środkowy strumień pierwszego moczu
porannego oddanego od razu po wstaniu z łóżka po minimum kilku godzinnym śnie.
Jeśli pH pierwszego, porannego moczu będzie poniżej 6,0 to oznacza, że warto
zacząć się alkalizować (przypadkiem nie
przeczytaj alkoholować). Ogólnie będziemy starać się dążyć do pH moczu wahającego
się w przedziale od 6,5 do 7,5. Jeśli pH Twojego moczu wyjdzie Ci poniżej 5,0 to
proszę potraktuj to jako mocną zachętę do przejścia na dietę i styl życia
alkaliczny. Paski dostępne w aptekach mają różną skalę dokładności. Na początek
możesz kupić te mniej dokładne aby wiedzieć w jakim przedziale w ogóle jesteś,
a później kupić te dokładniejsze blisko Twojego aktualnego poziomu. Dzięki temu
będziesz mógł zbadać swoje pH bardziej rzetelnie. Ja osobiście nie jestem wielkim fanem permanentnego badania
się i tutaj nie będę dawał siebie
jako przykładu. Ale jeśli masz taką ochotę, to przez jakiś czas możesz badać
poziom swojego pH w określonym jednym dniu w tygodniu. Czyli badamy pH moczu
raz w tygodniu i zapisujemy swoje wyniki aby mięć podgląd swoich postępów. Życzę
Ci abyś szybko osiągnął wynik między 6,5 a 7,5 pH i dołączył do alkalicznego
świata.
Żywność to cudowny lek
Przed spożyciem zapoznaj się z tabelkami lub skontaktuj się np. ze mną
Napisz z jakiego źródła korzystałeś tworząc tabele żywności zasadowej i kwasowej. Różni sie nieco od przygotowanych wg Roberta O. Younga - tego od Cudu pH.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńNie jestem w stanie odpowiedzieć Ci z jakiego źródła korzystałem ponieważ moja biblioteka jest dość pokaźna i każdy artykuł powstaje na większej lub mniejszej bazie wielu książek, badań naukowych i dodatkowo wsparty moim osobistym doświadczeniem. Jeśli masz wątpliwości co do konkretnych produktów proszę napisz je. Zwracam jednak uwagę, że ja nie wypisałem żywność o danym pH (jakie ma pH mierzone poza naszym organizmem), ale o tym jakie działanie na nasz organizm dany produkt wywiera. Czasem dane np. warzywo może mieć pH zasadowe, jednak mieć działanie kwasotwórcze na nasz organizm. Poza tym ten sam produkt surowy może mieć działanie zasadowe, a po ugotowaniu kwasowy. Z kolei kiełkowanie nasion często zmienia je z kwasowych na alkaliczne.
A na marginesie uważam, że nie musisz tworzyć diety opartej tylko i wyłącznie o tabeli. Po prostu trzeba wiedzieć jakie produkty mogą nas zakwaszać i je jeść rzadziej. Podstawą żywienia niech będą te o działaniu zasadotwórczym. Wtedy nawet sporne produkty nie powinny mieć większego znaczenia...
Pozdrawiam,
Marian
Witam,
OdpowiedzUsuńczy poleca Pan miód (mam na myśli miód dobrej jakości),pastę tahini, mleczko kokosowe z puszki (bez dodatków)? Czy te produkty są kwaso czy zasadotwórcze?
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o surowy miód dobrej jakości to jak najbardziej polecam. Pasta tahini także, ale nie w dużej ilości (tutaj są różne teorię ale normalnych ilościach uważam ją jednak za bardziej zdrową niż szkodliwą). Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to wolałbym aby było ze słoika, no ale takich chyba nie ma. Jednak sam czasem w swojej kuchni korzystam mleczka kokosowego z puszki. Gdybym jednak był bardziej ambitny sam robiłby jest choćby z wiórków kokosowych. W internecie można znaleźć informacje jak samemu robić mleczko kokosowe. Osobiście nie przejmowałbym się ewentualna kwasotwórczością choćby pasty tahini. Jeśli Twoja dieta składa się z dużej ilości z warzyw, to nie ma sensu zastanawiać się nad kwasotwórczością poszczególnych składników Twojej diety:)
Pozdrawiam,
Marian
Witaj,
OdpowiedzUsuńJak ma się sprawa w przypadku gotowania warzyw w okresie zimowym? Jak wpływa to na ich alkaliczność?
Pozdrawiam,
Rafał
Witam serdecznie,
UsuńW moim odczuciu gotowanie nie zmniejsza aż tak znacząco alkaliczności żywności, aby brać to pod uwagę. Oczywiście surowizna bardziej i szybciej odkwasi organizm, ale osobiście nie jestem zwolennikiem jedzenia nadmiernej ilości surowego, a więc w naszym klimacie wolę żywność mimo wszystko bardziej gotowaną. Natomiast kiełkowanie sprawia, że zboża i strączki które mają działanie zakwaszające stają się bardziej alkaliczne...
Pozdrawiam,
Marian
Nie doszukałem się cukini? Zasadotwórcza czy nie?
OdpowiedzUsuńZasadotwórcza, nawet bardzo:)
Usuń